IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

Wobec braku perspektyw rozwoju i piętrzących się niesprzyjających okoliczności, unijna branża produkcji trzody chlewnej rozwija się coraz wolniej

Przy obecnych niskich cenach tylko nieliczni producenci są w stanie generować zyski. Koszty produkcji większości gospodarstw przekraczają cenę sprzedaży świń.

W wielu krajach europejskich ceny pasz wzrosły ze względu na suszę. Unia Europejska, poprzez swoje regulacje dotyczące dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska, dodatkowo podnosi koszty produkcji.

W stosunku do konkurencji spoza UE, przepisy dotyczące utrzymania zwierząt, niezbędnej powierzchni, kastracji prosiąt, obcinania ogonów oraz zagospodarowania nawozów naturalnych są bardziej restrykcyjne. Przekłada się to na ograniczenie konkurencyjności unijnej wieprzowiny na światowych rynkach.

Ponadto dochodzi niechęć społeczności lokalnych do rozwoju produkcji trzody chlewnej na terenach wiejskich, biurokracja i trudności w uzyskiwaniu pozwoleń oraz coraz większe problemy z międzynarodowym handlem w związku z rozprzestrzenianiem się ASF.

Wobec braku perspektyw rozwoju i piętrzących się niesprzyjających okoliczności, unijna branża produkcji trzody chlewnej rozwija się coraz wolniej.

Podkategorie

Odsłon artykułów:
1382349

Aktualności

Starsze...

Ostatnie notowania

kliknij na obrazku ↓
2018 MRiRW
 

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka