IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

Alfa-monoglicerydy zapobiegają rozwojowi baketrioz w układzie pokarmowym

Aby utrzymać dobrostan zwierząt i parametry produkcyjne na fermie, potrzebne są narzędzia, które utrzymują zdrowie układu pokarmowego. Krótko- i średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe są dzisiaj często wykorzystywane z uwagi na ich ogólny pro-zdrowotny wpływ na zwierzęta farmerskie. Jednak badania naukowe wyraźnie wskazują, że alfa-monoglicerydy tych samych kwasów tłuszczowych są znacznie skuteczniejsze jako środki przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Alfa-monoglicerydy krótko-łańcuchowych kwasów tłuszczowych dobrze sprawadzają się w walce przeciwko Gram-negatywnym bakteriom, a alfa-monoglicerydy średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych są skuteczniejsze w walce przeciwko Gram-pozytywnym organizmom. Zapobieganie rozwojowi baketrioz w układzie pokarmowym promuje wzrost i pomaga osiągnąć optymalne parametry produkcyjne.

W wyniku przeprowadzonego testu na grupie 1750 świń, której podawano alfa-monoglicerydy uzyskano mniejsze upadki, wiekszą masę po 40 dniach życia, większe przyrosty i mniejsze zużycie paszy w stosunku do grupy kontrolnej. (Sustainable Nutrition)

Odsłon artykułów:
948005

Aktualności

Starsze...

Ostatnie notowania T50

kliknij na obrazku ↓
2017 T50
 

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka

MRiRW: zasady identyfikacji świń

kliknij na obrazku ↓

MRiRW naglowek pisma