IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

Skala podwyżek cen tuczników w kraju nie nadąża za wzrostami niemieckimi

Porównując zmiany cen w Niemczech i w Polsce w ostatnich tygodniach można zauważyć, że skala podwyżek w kraju nie nadąża za wzrostami niemieckimi. Wysokie ceny żywca trzeba bowiem przełożyć na ceny produktów w sieciach, a to nie jest takie łatwe zadanie. Dlatego niektóre rzeźnie obniżają liczbę planowanych ubojów, aby w ten sposób wywrzeć presją na cenę żywca. Rolnicy widząc to zachowanie przetrzymują tuczniki na fermach. Mamy więc klasyczną próbę sił. Na pewno zwycięsko z niej wyjdą sieci handlowe.

W notowaniach tuczników KZP-PTCH podwyżka niemiecka o 4 centy w 20 tygodniu nie została zauważona. W bieżącym tygodniu średnia cena została utrzymana na poziomie sprzed tygodnia czyli 5,77 zł/kg żywca.

W Europie ostatnie wzrosty cen w Niemczech o 4 centy wprowadziły producentów żywca w dobry nastrój. Znaczące wzrosty cen zanotowano w wielu krajach. Brak wystarczającej podaży żywca wieprzowego w stosunku do potrzeb ubojni był główną przyczyną podwyżek cen. Ceny wzrosły od 1,3 centów w Hiszpanii do 4,1 centów w Austrii. Warto zauważyć, że wzrost ceny w Hiszpanii nastąpił po okresie kilkutygodniowego trendu bocznego w tym kraju. W Danii utrzymano ceny z ubiegłego tygodnia już trzeci raz z rzędu. Z powodu licznych dni świątecznych we Francji cena w tym kraju nieznacznie spadła.

W rezultacie ostatnich zmian cenowych Niemcy zajęły drugie miejsce po Francji w rankingu cenowym wśród państw unijnych produkujących najwięcej wieprzowiny. Na trzecim miejscu znalazła się Dania. (ISN)

Na początku bieżącego tygodnia sytuacja w Niemczech niewiele się zmieniła. Ciągle obserwuje się zwiększony popyt związany ze wzrostem spożycia w sezonie grillowym oraz dynamicznym eksportem. W dniu 24/05/2017 cena u naszych zachodnich sąsiadów została utrzymana na poziomie 1,80 €/kg.(VEZG)

zobacz ostatnie notowania >

Odsłon artykułów:
716484

Aktualności

Starsze...

Ostatnie notowania T25

2017 T25

Pobierz zasady bioasekuracji

poprzez kliknięcie na obrazku ↓

biosaekuracja okladka

MRiRW: zasady identyfikacji świń

poprzez kliknięcie na obrazku ↓

MRiRW naglowek pisma