IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

Tylko 6% Duńczyków kupuje wieprzowinę z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt

Tylko 6% duńskich konsumentów podejmuje decyzje o zakupie wieprzowiny na podstawie dobrostanu zwierząt, zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na zlecenie Duńskiej Rady ds. Rolnictwa i Żywienia (DAAC).

Pod koniec maja br. w Danii zostały wprowadzone przez niektóre duńskie supermarkety nowe zasady etykietowania dobrostanu zwierząt. Celem programu jest podniesienie standardów dobrostanu świń w duńskich gospodarstwach i zapewnienie konsumentom większej przejrzystości w momencie podejmowania decyzji zakupowych. Do tej pory przestrzeganie norm dobrostanu zwierząt nie było widoczne na opakowaniu mięsa sprzedawanego w supermarkecie. Nowa etykieta pomoże konsumentom lepiej zrozumieć warunki produkcji, w jakich mięso zostało wyprodukowane, gdyż służy do oznakowania produktu mięsnego, który spełnia rygorystyczne wymagania przekraczające obowiązujące wymogi legislacyjne dotyczące dobrostanu zwierząt. Według nowych zasad dobrostanu lochy muszą być trzymane w grupach na słomie, zabronione jest obcinanie ogonów, zwierzęta mają zapewnione więcej przestrzeni, a maksymalny czas transportu ich wynosi 8 godzin.

Badania pokazują, że dwóch z trzech konsumentów w Danii chce być lepiej poinformowanych o dobrostanie zwierząt podczas zakupów w supermarketach. Pomimo tego wysokiego poziomu wrażliwości na warunki produkcji żywca, rzeczywistość jest inna, gdy konsumenci wybierają zakupy. Według badania na próbie 2,982 Duńczyków tylko 6% uznało dobrostan zwierząt za jeden z parametrów przy wyborze zakupowym produktów mięsnych.

źródło: pig-world.co.uk

Odsłon artykułów:
770909

Aktualności

Starsze...

Ostatnie notowania T33

kliknij na obrazku ↓
2017 T33

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka

MRiRW: zasady identyfikacji świń

kliknij na obrazku ↓

MRiRW naglowek pisma

Mapa stref ASF

kliknij na obrazku ↓

Strefy ASF