IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

Duńczycy uzupełniają ofertę produktów mięsnych o wieprzowinę ekologiczną

Duńczycy informują o sukcesie systemu znakowania ekologicznych produktów wieprzowych. Zgodnie z poziomem zastosowanego standardu dobrostanu zwierząt, produktom nadaje się symboliczną etykietę zawierającą odpowiednią liczbę serc. System znakowania wprowadzono trzy miesiące temu i według Duńskiej Rady ds. Rolnictwa i Żywności sprawdził się na rynku.

Zgodnie z zaproponowanym schematem znakowania, jedno serce oznacza, że produkt został wyprodukowany zgodnie ze standardowymi warunkami dobrostanu zwierząt. Oznacza to, że świnie nie zostały pozbawione ogonków, a lochy są utrzymywane w systemie grupowym na słomie przy zachowaniu odpowiedniej powierzchni przypadające na jedno zwierzę. Dwa serca oznaczają połączenie standardowych warunków dobrostanu z jeszcze większą powierzchnią dla zwierząt. Aby móc oznakować produkt trzema sercami, świnie powinny mieć zagwarantowany dostęp do wybiegów na zewnątrz budynków inwentarskich.

Produkcja wieprzowiny ekologicznej jest uzupełnieniem produktów pochodzących z produkcji intensywnej. Spotyka się z zainteresowaniem tych konsumentów, którzy charakteryzują się zarówno dużą wrażliwością na los zwierząt jak i zasobnością portfela. Można się domyślać, że „produkty eko” wyróżniają się również wysoką ceną.

Odsłon artykułów:
846364

Aktualności

Starsze...

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka

MRiRW: zasady identyfikacji świń

kliknij na obrazku ↓

MRiRW naglowek pisma