IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

W UE rynek tuczników stabilizuje się po spadkach cen tuczników w ostatnich tygodniach

W UE rynek tuczników stabilizuje się po spadkach cen tuczników w ostatnich tygodniach. W wielu krajach notowania cen w ubiegłym tygodniu zostały utrzymane. Nadwyżka żywca, która wystąpiła w Niemczech została zagospodarowana, a presja na cenę zmniejszyła się. Oprócz Niemiec ceny utrzymano w Holandii, Belgii i Austrii. W Danii cena została utrzymana już drugi tydzień z rzędu. We Francji dalej występuje presja cenowa, a brak jej zmiany było spowodowane obawami związanymi z zapowiadanymi protestami rolników.

Hiszpania zanotowała spadek ceny aż o 6 centów. Oferta żywca na rynku znacznie przekracza zapotrzebowanie zakładów ubojowych na surowiec. Jest to wynikiem zwiększenia pogłowia macior o 6% w stosunku do ubiegłego roku oraz lepszych przyrostów zwierząt po ustąpieniu upałów.

W bieżącym tygodniu w Niemczech rynek nie notuje znacznych zmian. Ilości świń oferowanych do sprzedaży odpowiada zapotrzebowaniu przetwórstwa. Cena na następny tydzień została więc utrzymana na poziomie 1,50 €/kg.

W ostatnim tygodniu w USA cena tuczników (wbc) wzrosła z 54 centów za funt do 58 centów, a ubój wyniósł 2,5 mln szt. Obecną sytuację rynkową można lepiej ocenić przez porównanie do sytuacji sprzed roku, kiedy w tym samym tygodniu ubito 2,3 mln sztuk przy cenie 52 centy za funt. Jeżeli przy większej podaży osiągnięto wyższe ceny jest to oznaką wysokiego popytu. Marża ubojni jest dalej bardzo wysoka i wynosi 16 centów za funt. Eksperci oczekują, że marża ubojni spadnie w efekcie oddania do użytku nowych zakładów ubojowych Seaboard-Triumph, Coldwater i Prime. Rok temu prosięta w wadze 18 kg kosztowały średnio $25 za sztukę. W ostatnim tygodniu ta cena wyniosła $43. Świadczy to o optymizmie producentów i popycie na rynku.

Odsłon artykułów:
901454

Aktualności

Starsze...

Ostatnie notowania T45

kliknij na obrazku ↓
2017 T45

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka

MRiRW: zasady identyfikacji świń

kliknij na obrazku ↓

MRiRW naglowek pisma