IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

7% wzrost produkcji wieprzowiny przewidziany jest w państwach EU-N13

W 2016 roku eksport do Chin odbudował unijne ceny wieprzowiny, ale sektor trzody chlewnej odniósł korzyści tylko na krótką metę. Perspektywa długoterminowa do 2030 roku zakłada tylko marginalny rozwój branży. Wynika to po pierwsze ze stabilizacji konsumpcji wieprzowiny w państwach UE oraz korzystania z tańszej paszy przez światową konkurencję – informuje najnowszy UE Agricultural Outlook For the Agricultural Markets and Income 2017-2030.

W 2016 roku nastąpił wzrost pogłowia świń w wielu krajach unijnych pomimo obowiązującego rosyjskiego embarga. Presja rynkowa po wprowadzeniu embarga została złagodzona przez wzrost chińskiego importu. W czerwcu 2017 roku unijny raport potwierdził wzrost stada podstawowego macior głównie w Hiszpanii, Polsce i Holandii. Jednakże ograniczenia środowiskowe oraz nacisk społeczeństwa na poprawę dobrostanu zwierząt ograniczą wzrost produkcji. Przy nowych inwestycjach w sektorze trzody chlewnej ważną rolę odgrywają zarówno koszty transportu, logistyki i powiązania z przetwórstwem jak i dostępu do pasz i komponentów paszowych. Przy stabilnej konsumpcji, dodatkowo wyprodukowana wieprzowina będzie musiała zostać wyeksportowana na konkurencyjne rynki trzecie. Jednym ze sposobem na ograniczenie kosztów i poprawy konkurencyjności jest integracja pionowa, która najszybciej rozwija się w Hiszpanii, Włoszech oraz ostatnio w Polsce. Biorąc pod uwagę te wszystkie czynniki do 2030 roku produkcja wieprzowiny zmniejszy się o 1% w państwach EU-15 natomiast wzrośnie o 7% w państwach nowoprzyjętych EU-N13.

Odsłon artykułów:
1400596

Aktualności

Starsze...

Ostatnie notowania

kliknij na obrazku ↓
2018 MRiRW
 

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka