IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

Światowy rynek wieprzowiny w 2018 roku

Przewiduje się, że produkcja wieprzowiny w krajach UE zostanie utrzymana na podobnym poziomie jak w 2017 roku. Silny kurs euro w stosunku do dolara USA będzie pogarszał konkurencyjność unijnej wieprzowiny na rynkach światowych. Potencjalne dotarcie wirusa ASF do Niemiec będzie miało ogromny wpływ na światowy rynek wieprzowiny. UE dysponuje doskonałą bazą do produkcji wieprzowiny. Pozostaje pytanie o jej konkurencyjność jeżeli dalsze kosztowne regulacje dotyczące dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska zostaną wprowadzone w życie. Co prawda w ostatniej dekadzie z produkcji ubyło 1 milion macior, ale poprawiła się ich wydajność. Wysoka konsumpcja wieprzowiny pozostanie dalej istotnym elementem wewnętrznego rynku.

W USA pogłowie macior wzrosło o 1%, ale porównując to wzrostu mocy ubojowych o 7%, w związku z uruchomieniem nowych ubojni, popyt na żywiec wieprzowy powinien zostać na wysokim poziomie. Może to przełożyć się nawet na wzrost cen tuczników (szczególnie w miesiącach letnich) oraz utrudnioną konkurencję na rynkach azjatyckich.

Rynek kanadyjski będzie podążał za zmianami na rynku USA. Producenci tuczników w Kanadzie będą również beneficjentami wzrostu mocy ubojowych w USA oraz korzystnego kursu dolara kanadyjskiego w stosunku do dolara USA. 70% produkcji żywca i mięsa wieprzowego jest eksportowane. Eksport prosiąt i tuczników do USA będzie dalej się rozwijał.

Zdania co do rozwoju produkcji wieprzowiny w Chinach są podzielone. Z jednej strony powstają nowe fermy trzody chlewnej, ale z drugiej spora część pogłowia jest likwidowana z powodów środowiskowych. Dane rządowe z października 2017 wskazują, że pogłowie świń w tym kraju wyniosło 34,87 mln sztuk (-5,3% w skali roku). Stado podstawowe zmniejszono o 2 mln sztuk. Z tego powodu przewidywane są dalej wysokie ceny na żywiec wieprzowy oraz duży import wieprzowiny.

Produkcja wieprzowiny w Rosji jest opłacalna od 5 lat. Sankcje nałożone na Europę i Północną Amerykę utrzymują import na minimalnym poziomie. Nie ma oficjalnych sygnałów, aby coś miało się zmienić w tym względzie w 2018 roku. ASF utrudnia ekspansję produkcji w tym kraju oraz eksport. Konsumpcja wieprzowiny sięga zaledwie połowy średniego spożycia w krajach UE. Ze wzrostem gospodarki spożycie wieprzowiny w Rosją będzie rosło. Koszt produkcji kilograma żywca w Rosji jest wyższy niż Europie czy Ameryce. Z biegiem lat różnice w kosztach produkcji powinny się zacierać.

oprac. na podstawie Genesus

Ostatnie notowania 2018_T03

kliknij na obrazku ↓
2018 03
 

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka

MRiRW: zasady identyfikacji świń

kliknij na obrazku ↓

MRiRW naglowek pisma

Złóż ofertę na dograne.pl

kliknij na obrazku ↓

LOGO