IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

Eksport ubijnej wieprzowiny potrzebuje nowego impulsu. Spadek ceny w Niemczech

W ubiegłym tygodniu w krajach Unii Europejskiej ceny tuczników ustabilizowały się. Sprawił to boczny trend cenowy w Niemczech, który wyznacza kierunki zmian w wielu krajach unijnych. W mienionym tygodniu ceny zostały utrzymane w Niemczech, Holandii, Danii, Belgii i Austrii. Jednie producenci z Francji, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii musieli pogodzić się z niewielkimi spadkami cenowymi.

Podaż żywca na rynku unijnym jest jednak duża, a w pierwszych tygodniach roku handel wydaje się być ospały i potrzebuje nowych impulsów szczególnie ze strony eksportu. Jeżeli nie będzie ożywienia ze strony handlu, nadwyżka podaży żywca wieprzowego może nie zostać zagospodarowana, a możliwość kolejnych spadków cen będzie prawdopodobna. Pierwsze sygnały negatywnych zmian cenowych już widać na rynku niemieckim. W dniu 10/01/2018 cena w Niemczech spadła o 3 centy do wysokości 1,34 €/kg (wbc).

Możliwe są spadki cen również na rynku krajowym, szczególnie przy niskim kursie euro do złotówki. Zakładom mięsnym będzie opłacał się import surowca z innych krajów unijnych.

W USA ceny tuczników rosną od 4 tygodni. Jednakże rekordowe pogłowie świń nie będzie sprzyjało wzrostowi cen. O wszystkim rozstrzygnie eksport. Wstępny raport USDA wskazuje, że w listopadzie 2017 wzrost eksportu wyniósł 3,28%, a w okresie styczeń – listopad 2017 USA wyeksportowały o 6,49% wieprzowiny niż rok wcześniej. Rozwój amerykańskiego eksportu wynika z dużej konkurencyjności cenowej w stosunku do wieprzowiny unijnej. Przy kursie euro do dolara 1,1927 cena 1 kg wieprzowiny w USA wynosi 1,24 €/kg tuszy. W stosunku do ceny niemieckiej różnica więc wynosi 10 centów.

Ostatnie notowania 2018_T03

kliknij na obrazku ↓
2018 03
 

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka

MRiRW: zasady identyfikacji świń

kliknij na obrazku ↓

MRiRW naglowek pisma

Złóż ofertę na dograne.pl

kliknij na obrazku ↓

LOGO