IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

Przewidywany wzrost eksportu unijnego w br. o 2,5% nie zrównoważy presji podaży wieprzowiny na unijnym rynku w pierwszej połowie roku

W 2017 roku produkcja wieprzowiny w UE spadła o 1%. Wykorzystując dobrą koniunkturę, która trwała od połowy 2016 roku do jesieni 2017, wielu unijnych producentów świń zdecydowało się na powiększenie produkcji. Wiosną 2017 roku pogłowie loch w UE wzrosło o 1%. Największy wzrost pogłowia loch zanotowano w Hiszpanii (+6%). Wzrosty pogłowia macior zanotowano również w Polsce, Danii, i Holandii. Z dużych producentów wieprzowiny jedynie Niemcy utrzymały stado loch na niezmienionym poziomie. W rezultacie w 2018 przewidywany jest wzrost produkcji wieprzowiny w krajach UE o 1%. Będzie to miało wpływ na ceny żywca wieprzowego w 2018 roku. Jak prognozują eksperci Rabobank, w pierwszej połowie roku ceny powinny osiągnąć poziom zbliżony do 2015 roku. Przewidywany wzrost eksportu unijnego w br. o 2,5% nie zrównoważy presji podaży wieprzowiny na unijnym rynku w pierwszej połowie roku.

Odsłon artykułów:
1575673

Aktualności

Starsze...

Strefy ASF

kliknij na obrazku ↓

strefy ASF   19 września 2017 GIWźródło: https://www.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/

Ostatnie notowania

kliknij na obrazku ↓
2018 MRiRW
 

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka