IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

Unijny eksport do Chin odbudowuje się

Po rekordowym roku 2016, unijny eksport wieprzowiny na rynki trzecie w 2017 roku spadł do 2,6 mln ton (bez podrobów). W ujęciu ilościowym spadek wyniósł 9%, ale w ujęciu wartościowych już tylko 2% ze względu na wyższe ceny rynkowe. Mimo to, w stosunku do 2015 roku, rok 2017 przyniósł wyższy eksport o 15%.

Spadek unijnego eksportu w 2017 roku był spowodowany głównie mniejszym eksportem do Chin (-34%), którego nie były w stanie zrównoważyć lepsze wyniki eksportowe do USA (+31%) oraz na Filipiny (+21%). Również eksport podrobów wieprzowych został znacząco ograniczony do poziomu 1,3 mln ton (-6%) ze względu na mniejszy popyt ze strony Chin (-16%).

Wykres: Unijny eksport wieprzowiny i podrobów wieprzowych do Chin (tys. ton - mięso w wadze tusz, podroby w wadze produktów)

Unijny eksport do Chin

Udział unijnego eksportu wieprzowiny do Chin w 2017 w ogólnym eksporcie wyniósł 28%, podczas gdy rok wcześniej ten wskaźnik był na poziomie 38%. Świadczy to o dużej elastyczności eksporterów z UE w znajdowaniu nowych rynków zbytu oraz o możliwościach powiększania udziału w rynkach już zdobytych. Uzależnienie eksportu podrobów wieprzowych od rynku chińskiego dalej pozostaje na wysokim poziomie (53%). Podroby stanowią 50% udziału w eksporcie wieprzowiny do Chin oraz 34% w całym eksporcie wieprzowiny do krajów trzecich.

źródło: Short-term outlook for EU agricultural markets in 2018 and 2019 – Spring 2018

 

Odsłon artykułów:
1382371

Aktualności

Starsze...

Ostatnie notowania

kliknij na obrazku ↓
2018 MRiRW
 

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka