IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

Rynek trzody chlewnej jest w spadkowej fazie cyklu produkcyjnego. sezonowych wzrostów cen nie widać

W krajach UE cena tuczników utrzymuje się znacznie poniżej cen w dwóch poprzednich latach, a sezonowych wzrostów cen nie widać. W dniu 18/07/2018 w Niemczech cena spadła do wysokości 1,41 €/kg (-17,1% r/r). Ostatni raz tak niska cena tuczników była 11 tygodni temu. Rok temu za tuczniki u naszych zachodnich sąsiadów płacono 1,70 €/kg, a w 2016 roku cena za tuszę tuczników wyniosła 1,66 €/kg. Według agencji zajmującej się analizą rynków rolnych (AMI) średni koszt produkcji kilograma wieprzowiny w Niemczech wyniósł w maju 1,58 €/kg, a producenci niemieccy od października 2017 roku nie uzyskują zysku z produkcji tuczników. W ubojniach notowane są większe uboje macior w stosunku do ubiegłego roku.

W Polsce ceny tuczników pozostają również na niskim poziomie. W notowaniach MRiRW za 28 tydzień br. średnia cena poubojowa tuczników w kl. E wyniosła 6085 zł/t. W bieżącym tygodniu należy spodziewać się spadku ceny o 10-15 groszy na kilogramie w stosunku do ubiegłego tygodnia w związku z niekorzystną sytuacją na rynku niemieckim i całej UE. Trendy rynkowe z ubiegłych lat wskazują, że nie należy spodziewać się w najbliższych tygodniach dużych spadków cen. Najwyższa tegoroczna cena tuczników prawdopodobnie wystąpi w drugiej połowie sierpnia.

Pełnia sezonu turystycznego odzwierciedla wyższą konsumpcję wieprzowiny w krajach położonych na południu Europy. Szczególnie Hiszpania, ze względu na dużą liczbę przyjeżdżających turystów, tradycyjnie notuje sezonowe wzrosty cen. Europejscy producenci żywca w Europie Centralnej i Północnej oczekują na sezonowe podwyżki cen. Przetwórcy jednak nie są skłonni płacić więcej uzasadniając swoje decyzje cenowe stagnacją rynków lokalnych i eksportowych.

Rynek trzody chlewnej w dalszym ciągu znajduje się w spadkowej fazie cyklu produkcyjnego. Jest to związane z odbudową pogłowia świń (szczególnie w ubiegłym roku) u znaczących producentów wieprzowiny w UE. Na większą produkcję nałożyło się osłabienie świtowego popytu na produkty wieprzowe (głównie ze strony Chin) oraz rosnące obecnie ceny zbóż. Prognozy rynkowe przewidują, że faza spadkowa cyklu może przeciągnąć się jeszcze na cały 2019 rok. Znacząca poprawa sytuacji będzie zależała od zwiększenia możliwości eksportowych wieprzowiny poza rynek unijny oraz tempa ograniczania produkcji i stopniowej likwidacji stada podstawowego macior u głównych producentów trzody chlewnej w UE.

Odsłon artykułów:
1382283

Aktualności

Starsze...

Ostatnie notowania

kliknij na obrazku ↓
2018 MRiRW
 

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka