IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

Embargo USA: Spór trwa, a tracą producenci żywca wieprzowego

W dniu 18/10/2018 wprowadzony został zakaz wwozu polskiej wieprzowiny na terytorium USA. Służby amerykańskie mają wątpliwości co do spełnienia zasad bezpieczeństwa w związku z ASF przez dwa eksportujące zakłady w Ełku i Sokołowie Podlaskim. Wątpliwości wynikają z położenia tych zakładów względem wyznaczonych stref ASF.

Rozmowy ze stroną polską zostały rozpoczęte dopiero po wprowadzeniu embarga. Rząd polski w piątek 19/10/2018 wysłał pismo z wyjaśnieniami w tej sprawie. W poniedziałek 22/10/2018 Amerykanie przysłali prośbę o wskazanie dokładnej lokalizacji wszystkich zakładów posiadających uprawnienia do wysyłki wieprzowiny do USA w odniesieniu do stref ASF.

Wydzielenie ze stref zakładów w Ełku i Sokołowa było uzgodnione i zatwierdzone przez Komisję Europejską oraz kraje członkowskie zgodnie z decyzją KE 709/2014. Co prawda przepisy unijne zezwalają na eksport na rynek unijny wieprzowiny pochodzącej ze strefy żółtej i białej, to strona amerykańska wprowadziła dodatkowy warunek, aby eksportowana wieprzowina pochodziła wyłącznie ze strefy białej oraz eksportujące zakłady były zlokalizowane również w strefie białej.

Strona polska uważa obszar miast Ełk i Sokołów Podlaski za wydzielone terytorium nieobjętym żadnymi ograniczeniami, które traktowane są jak strefa biała. Amerykanie uznają, że zakłady w Ełku i Sokołowie są zlokalizowane w miejscach, z których eksport do USA jest niedozwolony.

Spór trwa, a tracą producenci żywca wieprzowego. Wiele krajowych zakładów wykorzystuje sytuację, aby obniżyć swoje cenniki.

Odsłon artykułów:
1382383

Aktualności

Starsze...

Ostatnie notowania

kliknij na obrazku ↓
2018 MRiRW
 

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka