IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

Zagrożenia dla produkcji trzody chlewnej w Polsce u progu 2019 roku

• Święta Bożego Narodzenia oraz Nowy Rok przyczyniły się znacząco do zmniejszenia liczby dni ubojowych. Wiele dostaw żywca odbyło się wcześniej, aby zabezpieczyć świąteczne potrzeby zakładów przetwórczych. Problem polega jednak na tym, że wiele zakładów sprowadziło wieprzowinę z zagranicy wykazując małe zainteresowanie surowcem krajowym. W rezultacie ceny krajowego żywca od kilku tygodni spadają przy niezmieniającej się cenie niemieckiej. Rolnicy narzekają na niskie ceny żywca, które nie pokrywają kosztów produkcji. Pojawia się coraz więcej protestów rolniczych związanych z niekorzystną sytuacją rynkową.

• W Niemczech, według biura statystycznego Destatis, liczba według ubojów od stycznia do października 2018 roku spadła do 47,2 mln sztuk (-2,3% r/r). Głównym powodem były mniejsze dostawy tuczników z Holandii do niemieckich rzeźni. Mniejsze uboje nie przełożyły się jednak na wzrost ceny żywca. U naszych zachodnich sąsiadów od 12 tygodni obwiązuje cena 1,36 €/kg (wbc).

• Najważniejsze zagrożenia dla produkcji trzody chlewnej w Polsce u progu 2019 roku to:

1. Rozprzestrzenianie się wirusa afrykańskiego pomoru świń (szczególnie obecnie widoczne w populacji dzików). Wirus ASF pojawił się u dzików w Belgii zaledwie 3 km od granicy z Francją. Powinniśmy liczyć się z możliwością pojawienia się pierwszego przypadku ASF we Francji, co może przynieść ograniczenia eksportowe francuskiej wieprzowiny na rynki trzecie i dodatkową presję na ceny żywca w UE.

2. Wysoka produkcja trzody chlewnej w krajach UE znacznie przekraczająca poziom konsumpcji. Wskaźnik samowystarczalności w UE wynosi 112. Nadwyżka musi więc być wyeksportowana do krajów trzecich. Wszelkie zaburzenia w eksporcie wieprzowiny natychmiast mają swoje odzwierciedlenie w cenach żywca. Realnym zagrożeniem dla unijnego rynku wieprzowiny może stać się brexit, jeżeli nie dojdzie do porozumienia między UE a Wielką Brytanią w sprawie warunków opuszczenia wspólnego rynku. Ewentualne bariery celne mogą spowodować, że część obecnie eksportowanej do Wielkiej Brytanii wieprzowiny pozostanie na rynku unijnym.

3. Występująca w wielu rejonach susza, która spowodowała zmniejszenie ilości zbóż pochodzących z własnej produkcji z przeznaczeniem na pasze. Niskie ceny żywca wieprzowego oraz wysokie ceny pasz pogarszają koniunkturę, co doprowadzi do spadku pogłowia i produkcji wieprzowiny w kraju.

Odsłon artykułów:
1435480

Aktualności

Starsze...

Strefy ASF

kliknij na obrazku ↓

strefy ASF   19 września 2017 GIWźródło: https://www.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/

Ostatnie notowania

kliknij na obrazku ↓
2018 MRiRW
 

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka