Martwimy się o dziki, ale o ludzi martwimy się jeszcze bardziej! List otwarty w sprawie działań rządu dotyczących redukcji populacji dzików

W dniu wczorajszym z inicjatywy KZP-PTCH oraz Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej został przygotowany list otwarty wspierający działania rządu w sprawie redukcji populacji dzików. Treść listu znajduje się poniżej:

Warszawa, 10 stycznia 2019 r.

Szanowny Pan
Jan Krzysztof Ardanowski
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

List otwarty

Szanowny Panie Ministrze!

Organizacje branżowe producentów i przetwórców wieprzowiny – strategicznego sektora rolno-spożywczego - z niepokojem obserwują próby zatrzymania koniecznej redukcji populacji dzików w Polsce przez grupy ekologów, celebrytów oraz niektórych myśliwych. Poza bioasekuracją, wprowadzaną w gospodarstwach rolnych, intensywny odstrzał dzików - w naszej opinii - jest niezbędnym elementem walki z wirusem ASF, aby utrzymać hodowlę i przetwórstwo wieprzowiny w Polsce.

Przeciwstawianie się podjętym przez Ministerstwo działaniom, nakierowanym na rozrzedzenie populacji dzików w kraju, jest przejawem niezrozumienia problemu oraz skali zagrożenia dla całego sektora wieprzowiny i budżetu państwa. Zdrową populację dzików można szybko odbudować. Upadłą na skutek kryzysu branżę wieprzowiny, a wraz nią 270 tysięcy miejsc pracy w hodowli i przetwórstwie, już nie odbudujemy. Nikt przecież nie zrekompensuje pracownikom utraty zatrudnienia w upadłych zakładach przetwórczych. Budżet krajowy może nie wytrzymać obciążeń związanych z wypłacaniem odszkodowań dla rolników za likwidowane stada w rejonach o najbardziej intensywnej produkcji, w województwach: wielkopolskim, mazowieckim, łódzkim czy kujawsko-pomorskim.

Dyskusja podjęta w mediach ma charakter emocjonalny i nie jest pozbawiona dezinformacji na temat zagrożenia i możliwości zatrzymania dalszego rozprzestrzeniania się wirusa w głąb kraju. Dodajmy, że w krajach sąsiednich, na przykład w Niemczech, dokonano depopulacji dzików, uznając takie działanie jako wyższą konieczność, co nie wzbudziło powszechnych protestów. Dlatego sygnatariusze niniejszego pisma deklarują wpieranie nadrzędnych działań Ministerstwa, związanych z redukcją populacji dzików, zapewnieniem bezpieczeństwa żywnościowego kraju oraz ochroną setek tysięcy miejsc pracy.

Sygnatariusze:

Obecnie trwa zbieranie podpisów. Lista sygnatariuszy listu otwartego zostanie opublikowana wkrótce.

Martwimy się o dziki, ale o ludzi martwimy się jeszcze bardziej!

Odsłon artykułów:

Starsze...