IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

Czy powinniśmy się obawiać suszonej plazmy krwi stosowanej w żywieniu świń?

W 2008 roku suszona plazma krwi znalazła się na 6 miejscu na liście 10 największych odkryć w ostatnich 100 latach Amerykańskiego Towarzystwa Nauk Zootechnicznych (American Society of Animal Science).

Surowcem do produkcji plazmy jest krew zbierana z dużych rzeźni będących pod nadzorem weterynaryjnym od zdrowych zwierząt dopuszczonych do spożycia przez ludzi. Unia Europejska zakwalifikowała suszoną rozpyłowo plazmę krwi do grupy produktów niskiego ryzyka. Badania naukowe potwierdzają, że metoda rozpyłowego suszenia plazmy krwi w temperaturze 80 st. C. inaktywuje ewentualne patogeny znajdujące się we krwi (w tym PEDv, ASFv).

Dostępnych jest ponad 400 opublikowanych wyników badań naukowych potwierdzających zarówno bezpieczeństwo jak i efektywność plazmy z żywieniu zwierząt. Początkowo podejrzewano plazmę jako źródło rozprzestrzeniania się wirusa PED w Ameryce Północnej. Jednakże naukowe badania prowadzone w celu zidentyfikowania źródła zakażenia nie potwierdziły tych hipotez, a plazma została oficjalnie uznana za bezpieczny i wartościowy dodatek do pasz dla świń.

Odsłon artykułów:
1533374

Aktualności

Starsze...

Strefy ASF

kliknij na obrazku ↓

strefy ASF   19 września 2017 GIWźródło: https://www.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/

Ostatnie notowania

kliknij na obrazku ↓
2018 MRiRW
 

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka