IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

USA grozi niedobór wieprzowiny w sklepach, podczas gdy rolnicy nie mają gdzie sprzedać żywca wieprzowego

USA znacząco zwiększyło dostawy wieprzowiny do Chin. Według USDA amerykanie w roku bieżącym dostarczyli na rynek chiński 264 tys. ton. W roku ubiegłym w tym samym okresie eksport wyniósł zaledwie 56 tys. ton. Rekordowy wzrost eksportu nie pozwala jednak na zrekompensowanie nadwyżki produkcji świń na amerykańskim rynku. Nadpodaż żywca doprowadziła do bardzo niskich cen w skupie wynoszących 0,75$/kg (wbc). Stworzyło to silną konkurencję amerykańskiej wieprzowiny na rynkach światowych.

Paradoksalnie, w okresie walki z pandemią koronawirusa, nadmiar żywca wieprzowego na lokalnym amerykańskim rynku wcale nie gwarantuje półek sklepowych pełnych wieprzowiny. Jak wyglądają pozrywane łańcuchy dostaw najlepiej widać w USA. Ameryce grozi niedobór mięsa w sklepach, podczas gdy rolnicy nie mają gdzie sprzedać żywca wieprzowego. Bardzo poważnie rozważana jest utylizacja wyprodukowanych prosiąt i tuczników. Dzieje się tak za sprawą zamknięcia kilku dużych zakładów mięsnych z powodu wykrycia wśród pracowników koronawirusa oraz braków kadrowych w innych przetwórniach. Prowadzi to do spowolnienia szybkości linii przetwórczych, a w rezultacie spadku produkcji wieprzowiny o 30% w ostatnich tygodniach.

Odsłon artykułów:
1896811

Aktualności

Starsze...

Strefy ASF

kliknij na obrazku ↓

Strefy ASFźródło: https://www.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/

Ostatnie notowania

kliknij na obrazku ↓
2018 MRiRW
 

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka