IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

Krajowe restrykcje dotyczące pandemii Covid-19 ograniczające funkcjonowanie gastronomi będą negatywnie oddziaływały na ceny skupu żywca

W Niemczech największy zakład ubojowy w Rheda-Wiedenbrück  do tej pory nie osiągnął swoich maksymalnych mocy produkcyjnych. Ponadto dwa duże zakłady Sögel i Emstek pracują przy ograniczonych mocach przerobowych ze względu na zakażenie części załogi koronawirusem. Rośnie nadwyżka podaży żywca na niemieckim rynku. Według ISN, liczba tuczników, które czekają na ubój, osiągnęła już 400 tys. szt. Bez zwiększenia liczby ubojów w niemieckich rzeźniach może dojść do paraliżu produkcji świń w wielu gospodarstwach.

Rosnąca liczba przypadków Covid-19 w całej Europie wprowadza niepokój w całej branży. Przetwórcy zmagają się z problemem zatrudnienia wystarczającej liczby pracowników na liniach produkcyjnych. Rekomendowany w Niemczech plan kryzysowy zakłada m. in. wprowadzenie w zakładach ubojowych zróżnicowania godzin pracy.

Pomimo nadpodaży żywca na rynku cena tuczników w Niemczech od 6 tygodni utrzymywana jest niezmienionym poziomie 1,27 €/kg (wbc). Stabilne ceny utrzymywane są w wielu krajach unijnych, poza symbolicznymi spadkami w Hiszpanii i Francji. Popyt na europejską wieprzowinę w krajach azjatyckich, a szczególnie w Chinach, pozostaje na wysokim poziomie.

Ograniczenie działalności restauracji z pewnością odbije się na konsumpcji mięsa wieprzowego w wielu krajach europejskich. Krajowe restrykcje dotyczące pandemii Covid-19 ograniczające funkcjonowanie gastronomi będą negatywnie oddziaływały na ceny skupu żywca.

Odsłon artykułów:
2059505

Aktualności

Starsze...

Strefy ASF

kliknij na obrazku ↓

Strefy ASFźródło: https://www.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/

Ostatnie notowania

kliknij na obrazku ↓
MRiRW wykres
 

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka