IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

Pandemia Covid-19 a rynek wieprzowiny

W całej Europie rozprzestrzenia się pandemia Covid-19. Jej wpływ na gospodarkę jest ogromny o czym przekonaliśmy się w czasie trwania pierwszej fali. Druga fala może być jeszcze bardziej dotkliwa. Wiele krajów, których system służby zdrowia trudnością obsługuje rosnącą liczbę zakażonych pacjentów, wprowadziło restrykcyjne rozwiązania w ramach walki z pandemią. Z powodu wprowadzanych obostrzeń spodziewamy się znaczącego wpływu na branżę wieprzowiny. O niektórych z nich piszemy poniżej:

Częściowy lockdown

Niektóre kraje ogłaszają lockdown na części swojego terytorium. W tych regionach gospodarka ucierpi najbardziej. Istniejąca liczba miejsc pracy będzie trudna do utrzymania. Kryzys gospodarczy oraz niepewność dochodów skłonią konsumentów do oszczędności. Zamknięcie branży gastronomicznej oraz zakaz organizacji imprez masowych przełoży się na spożycie wieprzowiny. Mniejszy popyt wywoła presję na cenę żywca.

Dystans społeczny na liniach produkcyjnych

W związku z pandemią zakłady mięsne wprowadziły określone zasady sanitarne, aby spełnić wymagania zachowania dystansu społecznego pomiędzy pracownikami na liniach przetwórczych. Większe odległości oznaczają konieczność spowolnienia prędkości linii, a w konsekwencji spadek produkcji i mniejsze zapotrzebowanie na żywiec.

Kwarantanna zakażonych pracowników

Coraz większy odsetek zakażonego społeczeństwa będzie zwiększał prawdopodobieństwo pojawiania się wirusa również w zakładach mięsnych pomimo wprowadzonych zasad sanitarnych. Obowiązek kwarantanny pracowników niekorzystnie wpłynie na możliwości przerobowe zakładów. Mniejszy przerób oznacza dodatkową presję na ceny skupu.

Zastosowanie szybkich, tanich, coraz dokładniejszych testów na koronawirusa może być bardzo pomocne we wczesnym wykrywaniu zakażeń wśród pracowników ubojni i zakładów mięsnych. Tylko ci z ujemnym wynikiem mogliby wejść do budynków produkcyjnych. Wynik dodatni mógłby stanowić podstawę do skierowania pracownika na potwierdzający test PCR.

Unijny eksport wieprzowiny w czasie pandemii

Chiny zastosowały mechanizm wstrzymywania importu produktów wieprzowych z zakładów unijnych, w których pracownicy zostali zakażeni koronawirusem. Władze w Pekinie utrzymują, że import produktów żywnościowych z takich zakładów może być źródłem transmisji wirusa do Chin. W czasie rozprzestrzeniania się pandemii w UE można spodziewać się, że Chiny coraz częściej będą wstrzymywały import wieprzowiny z unijnych zakładów z potwierdzonym wirusem u załogi. Możliwy spadek eksportu powiększy problem niskich cen skupu świń.

Odsłon artykułów:
2059540

Aktualności

Starsze...

Strefy ASF

kliknij na obrazku ↓

Strefy ASFźródło: https://www.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/

Ostatnie notowania

kliknij na obrazku ↓
MRiRW wykres
 

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka