IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

OECD-FAO: produkcja wieprzowiny na świecie wyhamuje i będzie niższa w stosunku do lat z ubiegłej dekady

W ciągu najbliższej dekady (2016-2025) produkcja wieprzowiny na świecie wyhamuje i będzie niższa w stosunku do lat z ubiegłej dekady, w której wytworzona nadwyżka wyniosła 11 mln. ton. Pogłowie świń w Chinach spadło w ciągu ostatnich trzech lat o 25 milionów świń, co było wynikiem konsolidacji sektora i okresem wprowadzania nowych regulacji ochrony środowiska w Chinach. W wyniku wprowadzonych restrykcji produkcja została ograniczona w regionach południowych, a rozwój sektora był stymulowany na północy kraju.

W Ameryce Północnej produkcja rośnie, co świadczy o szybszej od spodziewanej odbudowie po stratach wywołanych epidemiczną biegunką świń (PED) w 2014 r. Wzrost produkcji jest również zauważalny w Brazylii, Rosji i Wietnamie.

pobierz raport OECD-FAO (wersja angielska) >

Raport FAO 1 strona